Edustus, Suomen cup

ACE - HJS   0 - 4

Kauppi tn 3, Tampere

ACE kiusasi ensimmäisellä jaksolla, mutta jäi kyydistä toisella

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Suomen cup -taival sai onnistuneen lähdön, kun joukkue kukisti Kolmosessa pelaavan AC Estudiantesin numeroin 0–4 (0‒1). HJS:n maaleista vastasivat Miika Paussu, Valtteri Lindberg, Oumar Balde ja Oskari Luoma.

ACE haastoi HJS:n erinomaisesti varsinkin ensimmäisellä jaksolla, mutta tauon jälkeen homma oli nopeasti paketissa, kun HJS iski ensimmäisen vartin aikana kahdesti eikä antanut sen jälkeen ACElle enää minkäänlaista toivoa tulla peliin mukaan.

ACE aloitti pelin pirteästi ja piti palloa itsellään suurimman osan ensimmäisestä vitosesta. Hyvä alku johti myös yhteen hyvään vetopaikkaan, mutta Jaakko Knuuttilan vasemman jalan kudissa ei ollut tarpeeksi kierrettä löytääkseen maalin asti.

Kahdeksannella minuutilla Oskari Luoma päätti lyödä henkeä vierailijoihin alustamalla HJS:n avausmaalin loistavalla tavalla. Joonas Immonen avasi pitkällä puolen kentän vasempaan laitaan, jossa Luoma otti ensimmäisen kosketuksen ilmassa laitapakkinsa ohi, kuljetti päätyyn asti ja löysi matalalla syötöllään maalin edestä Paussun, joka tälläsi pallon yläkulmaan.

Maalin jälkeen vaikutti hetken siltä, että HJS ottaa pelin haltuunsa. Severi Keskitalo, Valtteri Lindberg ja Paussu pelasivat hyvän kombinaation kautta viimeiseksi mainitun hyvään vetopaikkaan, mutta ACE-puolustus ennätti pehmentämään laukauksen voiman.

HJS:n ensimmäisestä jaksosta muodostui kuitenkin pelillisesti varsin vaisu. ACE avasi helpohkosti HJS:n prässiä ja löysi ajoittain tiloja myös HJS:n muodon sisältä. Varsinaisiin maalipaikkoihin kotijoukkue ei yltänyt, mutta piti koko jakson ajan sarjaporrasta ylempänä pelaavan vastustajan varpaillaan.

Illasta näytti muodostuvan HJS:n kannalta piinaavan pitkä vielä jakson lopussa. Elmeri Supperi ja Aleksi Peltonen ampaisivat juoksukilpailuun linjan taakse pelattuun palloon. Miehet sotkeutuivat toisiinsa, jonka myötä ensin kaatui Supperi ja perään myöskin Peltonen. Supperi odotti tilanteesta vapaapotkua HJS:lle, mutta miehen ilme muuttui hämmentyneeksi, kun ottelun erotuomari Kalle Mäkinen kaivoi taskustaan tylysti punaisen kortin. Peltonen ampui tilanteesta seuranneen vapaapotkun niukasti maalin ohi ja näin HJS selvisi tauolle 0‒1-johdossa.

”Meillä oli teemana kunnioittaa vastustajaa oman pelin kautta. Aikainen maali ja muutamat yksilötason onnistumiset laittoivat pelaamisemme vähän laukalle, jonka myötä etäisyydet olivat vähän niin ja näin. Peli meni vaikeaksi, mutta vastustajalla ei maalipaikkoja ollut. Supperin punainen tuli onneksi niin lähellä taukoa, että pääsimme koppiin käymään asioita läpi”, kertoi HJS:n päävalmentaja Tommi Silvennoinen.

Toinen jakso

Tauolla käyty palaveri meni selvästi pelaajille perille, sillä joukkue oli heti ensimmäisistä sekunneista lähtien liikkeellä huomattavasti paremmalla sykkeellä. Osoitus tästä tuli ensimmäisellä minuutilla, kun Paussu lähetti ensimmäistä kertaa edustuksen avauskokoonpanossa olleen A-juniorin Lindbergin 1v1-tilanteeseen ACEn rangaistusalueelle. Mainion tunnin pelannut Lindberg hassutti ACE-puolustajan tilanteesta ulos ja laukoi pallon varmasti maaliin.

Miehet kentällä tasoittuivat 49 minuutilla. Tauolla kentälle vaihdettu Otto Lahtinen ei ehtinyt saada edes hikeä pintaan, kun hän otti nopeaan tahtiin kaksi keltaista korttia.

Lahtisen punainen kortti enteili lopun alkua ACElle, kun HJS jatkoi kenttätapahtumien hallitsemista. 57 minuutilla Paussu tarjoili Simo Paakkaselle hyvän paikan boksin rajalle, mutta keskikenttäpelaajan sihti oli tällä kertaa pahasti vinossa.

59 minuutilla nähtiin ottelun ratkaisu. HJS käänsi ACEn kulmapotkun jälkeen itsensä 3v1-hyökkäykseen. Paussu syötti pallon Oumar Baldelle, joka viimeisteli varmuudella HJS:n kolmen maalin karkumatkalle. Balden maaliin katkesi isäntien selkäranka eikä voittajasta ollut tämän jälkeen enää epäselvyyttä.

62 minuutilla juuri kentälle omaan debyyttiinsä vaihdettu Kimi Larjanne pääsi yrittämään maalia pienestä kulmasta, mutta Anton Krotov ACEn maalilla torjui vedon kulmapotkuksi.

Balde oli lähellä illan toista maaliaan 66 minuutilla, mutta Krotov pystyi torjumaan miehen tulisen vedon.

Myös ACE pääsi yrittämään kertaalleen, kun se rakensi hyökkäyksen boksin sisään. Niko Virtasen laukaus lipui kuitenkin niukasti HJS-maalin ohi.

HJS kaunisteli numeroita 81 minuutilla. Vahvan iltapuhteen esittänyt Luoma kuljetti itsensä boksiin ja laukoi kovalla voimalla pallon Krotovin ohi.

Paussu heilutti ACE-maalin ylärimaa 88 minuutilla. Jatkotilanteesta rakennettiin hienosti paikka Innocent Nshizirungulle, mutta Krotov ei suostunut antautumaan enää viidettä kertaa.

ACE oli kirjata itsensä maalisarakkeeseen pelin viimeisestä tilanteesta. Sivuvaparin jälkitilanteesta pallo löysi tiensä HJS-maalin ylärimaan, mutta nolla säilyi ja näin HJS:n tyylipuhdas 0‒4-voitto ja jatkopaikka 4. kierrokselle sinetöityivät Mäkisen päätösvihellykseen.

Silvennoinen oli tyytyväinen joukkueensa toisen jakson tasonnostoon.

”Halusimme saada pelaamisen nöyryyden ja vastustajan kunnioittamisen kuntoon voittamisen näkökulmasta. Vaihdoimme 4-4-1-muotoon ja kävimme sen muodon ja miten haluamme pelata läpi tauon aikana. Enemmän se oli kuitenkin henkisen puolen läpikäymistä, ja totta kai uskoimme, että voitamme, vaikka vajaalla olimmekin. Pelaamisen arvot olivat kohdillaan ja siitä se lähti”, Silvennoinen kertasi.

”Pelaaminen osui hyvin jengoilleen heti ja teimme toisen maalin nopeasti. Pidimme hyvin palloa, etäisyydet olivat kunnossa ja olimme kärsivällisiä. Pelaamisen kärsivällisyyttä meidän pitää jatkuvasti kehittää ja se menee eteenpäin. 2‒0-maali ja vastustajan punainen käänsivät peliä meille ja kolmannen maalin jälkeen loppu meni enemmän ja vähemmän pelailuksi.”

Silvennoisen mukaan tiistai-illan voitto oli joukkueelle arvokas.

”Oli tärkeää päästä heti voittokantaan lauantain tappion jälkeen. Nyt on taas helpompi harjoitella ja valmistautua Jazz-peliin.”

HJS:ltä nähtiin kentällä paljon nuorta voimaa ja ennen kaikkea onnistumisia. Lauantaina Kakkosen debyyttinsä tehnyt Matias Junna oli avauksessa. A-junioreista kovaa tulemista edustukseen tekevä hyökkääjä Valtteri Lindberg avasi niin ikään ja teki komean maalin. Kimi Larjanne piti huolta keskikentän pallollisesta osaamisesta puoli tuntia ja myös Martin Kauppinen teki edustusjoukkuedebyyttinsä kilpailullisessa ottelussa, kun hän pelasi laitapakkina viimeiset 20 minuuttia.

”Pojat pärjäsivät hienosti. Limppu teki hienon maalin, Junna pelasi hyvin wing backina ja sitten laitapakkina. Kimi toi hyvin energiaa keskelle. Mara pelasi myös solidisti. Kaikki toivat hyvän lisän ja tämä oli hyvä paikka tulla kokeilemaan miesten pelejä varsinkin, kun pelissä oli kaikenlaista sattumaa” Silvennoinen kehui.

Daniel Pensasto vuoden sopimukseen HJS:n kanssa

Eilisessä ottelussa nähtiin vielä viideskin debyytti, kun pelipäivänä sopimuksen HJS:n kanssa tehnyt 24-vuotias puolustaja Daniel Pensasto oli joukkueen avauskokoonpanossa.

Pensasto on ollut joukkueen harjoitusvahvuudessa kauden alusta alkaen ja mies puhkui tyytyväisyyttä, kun sopimuspaperi oli vihdoin allekirjoitettu.

”Tosi hyvältä tuntuu. On ollut hemmetin hauskaa olla mukana ja oli makeaa päästä pelaamaan heti. Meillä on loistava porukka, joka on hitsautunut yhteen varsinkin viimeisen kuukauden aikana. Joukkueessa on hieno henki ja treeneissä on ollut todella hyvä asenne, mistä olemme jätkien kanssa myös puhuneet”, Pensasto kuvaili.

Mäntsälän Urheilijoiden kasvatti on edustanut urallaan PKKU:ta ja JäPSiä, ja kokemusta löytyy myös yhden vuoden ajalta yliopistojalkapallon parista Yhdysvalloista. Jenkkivuoden jälkeen mies pelasi uudestaan Mäntsälässä, joskin hieman katkonaisesti, sillä uran päättäminen kävi mielessä. Nyt mies puhkuu suurta intoa.

”Meidän joukkuehenkemme vuoksi on mahtavaa olla mukana aika pitkänkin tauon jälkeen. Lähellä oli jo, että kengät menevät naulaan, mutta Tommi sai houkuteltua mukaan parin mutkankin kautta. Nyt ollaan tässä ja odotan innolla, mihin pystyn. Toivottavasti saan pelattua ehjän kauden”, Pensasto sanoi.

HJS:n puolustuslinjassa 59 minuuttia kellottanut Pensasto oli tyytyväinen ensiesiintymiseensä kilpailullisissa otteluissa.

”Ihan hyvältä tuntui. Tuolla kolmen linjalla (Keskitalo-Supperi-Pensasto) pelasimme treenipelejä, joten ei siinä mitään sen kummallisempaa ollut. Ensimmäinen virallinen matsi on toki eri asia kuin treenipelit, mutta en ottanut tilanteesta mitään paineita, kun tutulla porukalla kuitenkin pelasimme.”

”Ensimmäinen jakso oli aika rikkonainen meiltä. Hävitimme tietynlaisen nöyryyden nopean avausmaalin jälkeen. Teimme sen kautta vihreitä, mikä johti esimerkiksi Supperin punaiseen. Tauolla puhuimme kimpassa, että otetaan rauhallisesti ja mennään oman pelin kautta. Palautimme nöyryyden ja rauhallisuuden pelaamiseen, ja vaikka tempo oli mikä oli niin emme lähteneet sen vietäväksi. Iso plussa kaikille siitä, että osasimme kääntää pelin kuvan sellaiseksi kuin halusimme”, Pensasto analysoi ottelun kulun.

Silvennoisen mukaan Pensasto on joukkuepelaaja viimeisen päälle.

”Hän oli halukas tulemaan testiin heti marraskuussa ja tuli todella hyvällä ilmeellä sisään. Dani on ollut hieno lisä meille, sillä hän on ryhmässä erittäin hyvä pelaaja. Hän on aika realistinen omasta jutustaan eikä keikuta venettä oli rooli mikä tahansa. Hän pystyy pelaamaan muutamaa pelipaikkaa, joten hän on harjoituksellisestikin tärkeä pelaaja.”