Lehtosen ja Paussun tuplat siivittivät HJS:n 6–1-voittoon
Julkaistu: 26.02.2023 14.03

Kuukauden pelitauko ei liiemmin näkynyt Hämeenlinnan Jalkapalloseuran otteissa, kun joukkue otti selvän 6‒1-voiton Haminan Pallo-Kissoista. Tauon 2‒0-johdosta piti huolen Ossi Lehtosen maalit, ja toisella jaksolla verkkoa pääsivät heiluttamaan myös Hamza Lassoued, Niko Mikkonen ja Miika Paussu kahteen otteeseen.

HJS sai lennokkaan alun otteluun, kun se siirtyi 1–0-johtoon heti ensimmäisellä minuutilla. Pallo syöteltiin nätisti boksiin ja Lehtonen sai siirtää pallon tyhjään maaliin haminalaismaalivahdin torjunnan jälkeen.

Pallo liikkui mallikkaasti vastustajan kenttäpäädyssä puolelta toiselle 10 minuutilla päätyen lopulta Lassouedille, jonka terävä laukaus torjuttiin.

Hyvän nelivitosen pelannut Lehtonen haastoi vartin kohdalla puolustusta vasemmalla hankkien HJS:lle kulmapotkun. Kapteeninnauhaa kantanut Elmeri Supperi oli kulmapotkussa ensimmäisenä pallossa ja kolisutteli tolppaa.

HaPK sai ensimmäisen yrityksensä puolen tunnin kohdalla pitkän rajaheiton jälkeen, mutta isäntien maalilla edustusjoukkuedebyyttinsä tehnyt Joonas Orava reagoi laukaukseen nopeasti ja sai kätensä pallon eteen.

2‒0-maali syntyi jälleen erinomaisen pallollisen pelaamisen kautta. Laadukkaasti oikealla laidalla pelannut Lassoued vapautti Lehtosen boksiin ja Lehtonen iski varmasti pallon maalin perukoille.

Eetu Kajanto ja Eetu Pellikka olivat lähellä lisätä HJS:n johdon kolmeen, ja varsinkin Kajannon missaama toinen paikka tyhjän maalin edestä harmitti niin pelaajaa itseään kuin kanssatovereita. Myös Orava pääsi toisessa päässä osallistumaan peliin, kun hän piti lukemat ennallaan aivan jakson lopussa toisella hyvällä reaktiotorjunnalla.

Kaiken kaikkiaan helmikuun lopun otatus oli ensimmäisen jakson osalta hyvätempoinen eikä Kissojen pari viikkoa saavuttama 3‒0-voitto Kakkosen Futurasta tuntunut ensimmäisen jakson perusteella vahingolta. Korkealta prässännyt ryhmä haastoi isäntiä tosissaan, mutta tuloksellisesti mollivoittoisesti tähän asti harjoitusotteluissa pelannut HJS osoitti kehityksen askeleita pelaamisessaan, sillä prässin alta tultiin moneen otteeseen kontrolloidusti ulos. Myös viimeisellä kolmanneksella HJS:n pelaamisessa oli läsnä vaaran tuntu.

HJS:n vyöry toisella jaksolla kävi haminalaisten osalta lopulta liian raskaaksi

Toisen jakson ensimmäisen vaaranpaikan sai vierailijat. Innocent Nshzirungun harhasyöttö alaspäin päästi Kissat-hyökkääjän maalipaikkaan, mutta tauolla maaliin vaihdettu Antti Katajisto torjui ensin loistavasti pilkun kohdalla ja sen jälkeen Supperi hoiti maalivahdin hommat maaliviivalta.

Kun 10 minuuttia oli pelattu, järjestelivät Lassoued ja tauolla kärkeen vaihdettu Niko Mikkonen HJS:n kolmen maalin johtoon. Mikkonen juoksi pystysyötön kiinni, tarjosi sen kantapääsyötöllä Lassouedilla, joka iski varmasti pallon maaliin lähietäisyydeltä.

HJS osoitti prässipelaamisen mallia 70 minuutilla. Kajanto riisti pallon yläalueella, Simo Paakkanen syötti Mikkoselle eikä kolmanteen maaliin syötön tarjonnut hyökkääjä erehtynyt.

4‒0-maalin jälkeen myös pelin tempo alkoi laskea ja HJS piti pelivälineen hallinnalla huolta johtoasemastaan. HJS kaunisteli lukemia taas kauniilla maalilla, kun Kajanto, Elias Oijusluoma ja Mikkonen sahasivat haminalaispuolustuksen sekaisin ja Miika Paussu sai kunnian päättää komean hyökkäyksen pilkun tietämiltä.

Hetkeä myöhemmin myös vierailijat pääsivät maalin makuun nopean hyökkäyksen päätteeksi, kun Riku Päivähonka laukoi matalan keskityksen alanurkkaan voimattomaksi jääneen Katajiston ohi.

Lisäajan maalit eivät olleet vielä tässä, vaan Paussu kruunasi oman nelivitosensa toiseen maaliin nopean hyökkäyksen päätteeksi Kajannon syötöstä.

6‒1-lukemat olivat lopulta ansaitut. HJS:n pelillinen anti oli huomattavasti parempaa kuin harjoituskaudella tähän asti. HJS:n päävalmentaja Tommi Silvennoinen kiitteli niin joukkueensa pallollista pelaamista kuin puolustamista.

”Pelissä näkyi meidän identiteettimme mukaisia juttuja, joita haluamme tehdä. Pystyimme tulemaan pallollisena pois ahtaista tiloista ja sitä kautta luomaan tilaa hyökätä. Puolustaminen oli paljon tiiviimpää ja varsinkin boksin puolustamisessa onnistuimme hyvin. Keskikentän keskustan tuki toppareille toimi hyvin ja sitä kautta boksin puolustaminen helpottui.”

Viikon mittaiselle talvilomalle siirtyvä joukkue voi viettää lomaansa hyvillä mielin.

”Kokonaisuutena menemme eteenpäin koko ajan. Totta kai matkaa on vielä ehjään ysikymppiseen taktisesti ja kuntotekijöiden puolesta. Ja toki kun pelaajat ovat paremmassa kunnossa niin he jaksavat olla myös taktisesti kurinalaisempia”, Silvennoinen mietti.

Erityisen ilahduttavaa hämeenlinnalaisittain oli Ossi Lehtosen ensimmäiset minuutit melkein puoleen vuoteen. Ensimmäisen nelivitosen pelannut hyökkääjä iski kaksi maalia ja pelasi muutenkin raikkaasti. Myös testimiehet Lassoued, Mikkonen, Oijusluoma, Jonathan Ndongala ja Oumar Balde esiintyivät kaikki edukseen.

”Ossin onnistuminen lämmittää pitkän pelitauon jälkeen. Hienoa, että myös Mikkonen ja Paussu onnistuivat maalinteossa. Muutenkin pelistä huomasi sen, että olemme olleet aika lailla tällä ryhmällä kasassa viimeiset 3-4 viikkoa. Se rupeaa näkymään”, Silvennoinen kehui.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)