HJS selätti Pöxyt kauden parhaalla esityksellään ja säilytti paikan Kakkosessa
EdustusJulkaistu: 07.10.2023 21.00

HJS selätti Pöxyt kauden parhaalla esityksellään ja säilytti paikan Kakkosessa

Hämeenlinnan Jalkapalloseura pelasi kauden parhaan pelinsä tärkeimmällä mahdollisella hetkellä, kun se oli pakkovoiton edessä Kakkosen viimeisellä kierroksella viimeisen säilyjän paikalla HJS:n yläpuolella ollutta SexyPöxyjä vastaan.

Hankalan alun jälkeen kotijoukkue tarjosi kauden toiseksi suurimmalle kotiyleisölle (381) maittavan päätöksen vaikealle kaudelle ja niputti Pöxyt 4‒0-lukemin vakuuttavalla esityksellä. Espoolaisille tappio tarkoitti tippumista Kolmoseen.

HJS:n maalit kirjattiin Eetu Kajannolle, Elmeri Supperille, Jonni Thusbergille ja Eetu Pellikalle. Kajanto vei HJS:n johtoon ensimmäisen jakson loppupuolella. Supperi tuplasi johdon toisen jakson alkuun ja Thusberg sekä Pellikka varmistivat voiton viimeisen kympin aikana.

”Kauden paras peli tuli hyvään saumaan. Ensimmäiset viisi minuuttia panos näkyi ja pallo poltteli jaloissa, mutta koko ajan pääsimme paremmin ja paremmin peliin mukaan. Aloimme luomaan tilanteita ja saimme maalin ensimmäisen jakson loppuun. Toiselle jaksolle tuli hyvä startti 2‒0-maalilla. Kolmatta maalia ja lopullista iskua jouduimme odottamaan, vaikka monta tonttia oli, mutta lopulta saimme pallon verkkoon. Huikealla tasolla jätkät pelasivat. Kyllä sen jo viikolla aisti, että olemme hyvässä iskussa”, kertasi HJS:n päävalmentaja Mikko Manninen.

HJS:n kokeneempaan osastoon kuulunut Jonni Thusberg oli helpottunut mies pelin jälkeen.

”Hyvältä tuntuu. Oli kiva päättää kausi finaalipeliin ja säilymiseen. Se on merkityksellistä. Viikkoa rakennettiin hyvän tekemisen ja fiiliksen kautta, ja se näkyi kentällä.”

Pöxyjen etsikkoaika oli pelin ensimmäinen vitonen, jonka se vietti koko lailla pallossa HJS:n vielä keräillessä rohkeuttaan. Ottelu olisi voinut saada hyvinkin erilaisen juonen, mikäli vierailijoiden Ala Aleddine olisi osunut verkkoon vaarallisesta keskityksestä viidennellä minuutilla.

Hiljalleen HJS otti pelin hallintaa itselleen eikä suostunut siitä enää oikeastaan missään vaiheessa luopumaan. Hallinta alkoi tuottamaan painetta Pöxyjen päätyyn. 17 minuutilla Miika Paussu nousi laitaa vahvasti ja näki maalin edessä vapaana olleen Kajannon, mutta puolustus ehti Paussun syötön väliin viime hetkellä.

24 minuutilla Supperi riisti pallon, joka päätyi Kajannon kautta vauhtiin Hamza Lassouedille, joka päätti puolittaisen läpiajonsa terävään kutiin, mutta Otto Brusiin torjui alakulmasta.

29 minuutilla HJS kävi taas lähellä, kun pallo jäi pyörimään boksiin erikoistilanteen jälkeen. Lopulta Thusberg pääsi kääntämään, mutta Brusiin onnistui torjumaan.

Tuukka Törmä osoitti henkilökohtaista taituruuttaan 34 minuutilla, kun hän otti pallon takajalallaan näyttävästi mukaansa ohi vastustajan ja pääsi laukomaan boksista, mutta viimeistely-yrityksestä jäi puuttumaan tarvittava tarkkuus.

38 minuutilla Pöxyjen pirtein ilmestys, hämeenlinnalaisyleisölle viime kaudelta tuttu, Oiva Laaksonen ajoi pallon kanssa vahvasti keskikaistalle ja sai aikaiseksi vedon, joka kuitenkin suuntautui maalin yli.

HJS:n johtomaali 41 minuutilla oli upeaa joukkuepelaamista. Supperi käynnisti hyökkäyksen Jami Kyöstilälle, joka löysi taskusta keskikenttäparinsa Simo Paakkasen, joka vapautti tarkalla syötöllä Kajannon paikkaan eikä HJS:n sisäisen maalipörssin seitsemällä maalilla voittaneen hyökkääjän jalka tärissyt, vaan hän sijoitti pelivälineen varmasti maaliin.

Pöxyt sai jakson viime hetkellä pienen paineen HJS:n päähän ja sen päätteeksi pallon ylärimaan 16-rajalta lähteneellä laukauksella, mutta kotijoukkue pääsi tauon viettoon maalin johdossa.

Osat olivat vaihtuneet ensimmäisen jakson aikana ja nyt puolestaan espoolaiset olivat takaa-ajoasemassa sarjapaikan suhteen. HJS ei ollut aikaisemmin varsinaisesti loistanut johtoasemassa pelaamisessa.

”Tauolla puhuttiin, että on kaksi vaihtoehtoa: joko valahtaa alas, laittaa kädet ristiin ja pitää johtoa tai pitää ohjat omissa käsissä ja lähteä pelaamaan. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon”, Manninen totesi.

Jälkimmäiseen vaihtoehtoon turvaaminen oli oikea ratkaisu, sillä toinen jakso oli vielä ensimmäistä selvemmin HJS:n heiniä.

50 minuutilla HJS sai kulmapotkun. Lassoued löysi Kajannon, joka puski aivan yläriman alle, mutta Brusiin torjui sen uudeksi kulmaksi.

Seurannut kulma toi tulosta. Lassoued lähetti jälleen millintarkan keskityksen etutolpalle vitosen alueelle, josta Supperi viimeisteli sen vasemmalla jalallaan verkkoon.

Lassouedin kulmashow jatkui hetken päästä, kun mies toimitti pelivälinettä tällä kertaa takatolpalle taas Supperia hakien, mutta viimeistely jäi vain senteistä kiinni.

Tunnin kohdalla Lassouedin kulma löysi takatolpalta Sil Bosin, mutta hollantilaistopparin viimeistely osui tolppaan eikä ottelu saanut siinä kohtaa vielä ratkaisua.

63 minuutilla Paussu tarjosi paikan takaviistoon Oumar Baldelle, mutta Balden laukaus suuntautui Brusiinin syliin.

Minuuttia myöhemmin kolmas maali oli taas lähellä ja jälleen Paussun vahvan pelaamisen ansiosta. Laituri jätti puolustajan taakseen, nousi boksiin ja syötti vitosen viivalle Kajannolle, mutta Brusiin torjui. Jatkotilanteesta Eetu Pellikka laukoi ylärimaan ja uudesta jatkotilanteesta Paussu tykitti pallon ohi maalin.

Pöxyt pääsi kuin varkain tilanteeseen 66 minuutilla, kun se murtautui boksiin ja sai syötettyä poikittain, mutta Supperi pelasti tilanteen blokkaamalla pallon kulmaksi.

Pöxyjen kohtalo alkoi sinetöitymään 68 minuutilla. Meysam Hajizadeh taklasi tökerösti Kyöstilää sääreen ja lensi kentältä suoralla punaisella kortilla.

HJS hyödynsi miesylivoimansa ja kolmas maali oli jatkuvasti lähempänä kuin Pöxyjen kavennus. Lopullinen niitti nähtiin 80 minuutilla, kun Thusberg teki pitkän kuljetuksen keskialueelta asti Pöxyjen päätyyn ja viimeisteli näyttävästi takayläkulmaan.

87 minuutilla Pellikka tälläsi oikealla jalallaan pallo alakulmaan 20 metristä ja sinetöi HJS:n koko joukkueen upean iltapäivän.

Thusbergin mielestä lukemat olivat ansaitut.

”Alku oli vähän hakemista ja näkyi, että oli iso peli. Sitten se alkoi soljua ja loppu olikin sitten meidän hallintaa koko ajan. Pelasimme hyvin tänään ja jos olisimme näin pelanneet koko kauden niin taistelu olisi ollut vähän eri sijoituksista.”

”Hiton vaikea kausi oli, mutta onneksi päättyi säilymiseen. Ei tullut katastrofia, mutta eihän me tätä lähdetty hakemaan. Futis on välillä tätä”, Thusberg huokaisi.

Manninen saapui HJS:n päävalmentajaksi syyskuun alussa. Seitsemän viikkoa ja seitsemän peliä oli juuri tarpeeksi hankalan tilanteen kääntämiseksi.

”Lähdimme pala palalta tekemään. Ensimmäinen ajatus oli laittaa puolustus kuntoon ja se saatiin ekalla viikolla hyvin kondikseen ja saimme voiton Atlantiksesta. Sitten lähdettiin parantamaan pallollista pelaamista. Välillä tuli takapakkeja ja eihän se aina mene niin kuin sadussa, että koko ajan menee paremmin ja paremmin. Välillä piti ottaa askel taaksepäin, jotta pääsimme kaksi eteenpäin. Koko ajan oli usko, että hyvä tästä tulee ja viimeinen peli näytti, kuinka hyvin laiva lopulta kääntyi”, Manninen tiivisti lyhyen, mutta intensiivisen ajanjakson.

Kokoonpano:

Joonas Immonen

Elmeri Supperi

Severi Keskitalo

Sil Bos

Jonni Thusberg (Innocent Nshizirungu 87’)

Jami Kyöstilä

Simo Paakkanen

Tuukka Törmä (Eetu Pellikka 63’)

Miika Paussu

Hamza Lassoued (Oumar Balde 63’)

Eetu Kajanto (Valtteri Lindberg 87’)

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30