HJS pääsi kokeilemaan Veikkausliigan tahtia ‒ "Pelin edetessä tuli lisää itseluottamusta"
EdustusJulkaistu: 17.03.2024 11.50

HJS pääsi kokeilemaan Veikkausliigan tahtia ‒ "Pelin edetessä tuli lisää itseluottamusta"

Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja FC Haka korkkasivat tuoreen yhteistyönsä lauantai-illan keskinäisellä harjoitusottelulla, jossa HJS pääsi kokemaan lähietäisyydeltä Veikkausliigan vauhdin.

Numerot pysyivät tasaisina pitkään, mutta lopussa retkahtanut HJS joutui antautumaan Hakalle numeroin 1‒5 (0‒1).

Ensimmäisen jakson maalista vastasi Imani Lanquedoc. Toisella jaksolla Paul Ejeh lisäsi Hakan johtoa jakson alkuun. Valtteri Lindberg kavensi ottelun 64 minuutilla ennen kuin Elias Mastokangas vei Hakan uudestaan kahden maalin päähän 69 minuutilla. Viimeisen vitosen aikana Akseli Lehtomäki ja Oliver Whyte kaunistelivat Hakalle neljän maalin voiton.

Ensimmäisellä jaksolla Haka hallitsi peliä, ja sen pitämä tempo laittoi HJS:n ahtaalle pallollisena ja kiireiseksi ilman palloa. Toisella puoliskolla selvästi parantanut HJS oli mukavasti pelissä mukana, vaikka omissa helisi ensimmäistä nelivitosta enemmän.

”Tiedossa oli, että tempo tulee olemaan kova ja sitä se olikin. Vaikka siitä puhuttiin niin se tuli silti vähän yllätyksenä ja alku oli meille hankala. Mitä pidemmälle peli meni niin näimme, että pystymme pelaamaan heitä vastaan. Varsinkin 1‒2-kavennuksen jälkeen oli aika, kun veimme peliä. Väsy iski lopussa, kun Haka vaihtoi monta pelaajaa tauolla ja jouduimme pelaamaan tuoreita jätkiä vastaan. Ei ole ihme, että vauhti vähän hiipui lopussa. Loppulukemat ovat rumat ja tappio ketuttaa aina, mutta pelissä oli paljon positiivisia juttuja”, summasi illan antia HJS:n päävalmentaja Mikko Manninen.

Haka aloitti maalinteon 11 minuutilla, kun Lanquedoc pääsi laukomaan lähietäisyydeltä tehokkaasti edenneen vastahyökkäyksen päätteeksi.

Vartin kohdalla Hassan Ndam puski takatolpalta kulmapotkusta, mutta Haka-laina Oliver Heino torjui HJS:n maalilla hienosti.

29 minuutilla Lanquedoc pääsi laidalla vauhtiin ja leikkasi HJS:n boksiin, mutta veto hyvästä paikasta suuntautui Heinon syliin.

40 minuutilla HJS hassasi omassa päässään pallon Hakalle, ja Guilherme Morais pääsi nätin seinäsyöttelyn jälkeen vetämään, mutta Heino venyi torjuntaan yläriman alta.

HJS:n keskikentällä 90 minuuttia raatanut Oskari Luoma pääsi kokeilemaan Veikkausliigan vauhtia ensimmäistä kertaa urallaan ja myönsi, että ensimmäisellä jaksolla oli hoppu.

”Haka teki perusasiat tosi laadukkaasti. Ei siellä kosketukset paljoa pomppineet tai syötöt karkailleet. Haka pelasi nopeita kombinaatioita tosi paljon ja temmossa oli ero. Varsinkin ekalla puoliajalla niin en ole varmaan ikinä juossut noin paljon oman äijän perässä”, Luoma kertaili kokemustaan.

Toisen jakso alku lähti liikkeelle HJS:n osalta huonosti. 49 minuutilla Ryan Mahuta ja Mastokangas laukoivat samassa tilanteessa vuoron perään pallon HJS:n rimaan. Paine jatkui syvällä HJS:n päässä ja lopulta Ejeh toimitti pallon maaliin sijoituksella kahdeksasta metristä.

Maali toimi herätyksenä kotijoukkueelle, joka pelasi seuraavan 25 minuutin aikana pelin parhaan jaksonsa. HJS pääsi viettämään pallon kanssa aikaa Hakan päädyssä ja muutenkin pelaaminen oli kontrolloitua. HJS-debyyttinsä tehnyt Medo rytmitti peliä mallikkaasti yhdessä Jami Kyöstilän ja Luoman kanssa keskiakselilla.

63 minuutilla HJS sai pallon maaliin. Medon vapaapotku löysi Elmeri Supperin, joka puski pelivälineen verkon perukoille, mutta toppari oli tilanteessa paitsiossa.

Minuuttia myöhemmin kuitenkin tapahtui uudestaan ja pienimuotoinen painejakso toi tuloksen. Jonni Thusbergin komea laakapallokeskitys löysi toppareiden väliin liikkuneen Lindbergin, jonka yhtä komea pusku meni alakulmaan.

HJS:n hyvään vaiheeseen tuli särö, kun pitkin ottelua laidoilta uhkaa luonut vierasjoukkue iski 69 minuutilla. Mastokangas viimeisteli maalin edestä Mahutan kovasta ja tarkasta syötöstä.

85 minuutilla Haka pääsi 4v1-hyökkäykseen HJS:n pallonmenetyksen jälkeen, jonka päätteeksi Lehtomäki laukoi pallon maaliin kahden tolpan kautta.

88 minuutilla Whyte viimeisteli loppunumerot pilkulta.

Repsahtaneista numeroista huolimatta Luoma oli tyytyväinen toisen jakson esitykseen.

”Koko joukkueelle tuli pelin edetessä lisää itseluottamusta. Huomasimme, että kyllä mekin pystymme pelaamaan. Ekalla olimme hätäisiä, mutta toisella jo rauhallisempia. Meillä oli jakso, jonka aikana annoimme painetta. Toinen puolisko oli vahvaa tekemistä”, Luoma kehui.

Haka-ottelu oli monelle HJS:n nuorelle pelaajalle ensimmäinen tämän tason vastustajan kohtaaminen. Manninen oli iloinen nuoriso-osastonsa esiintymisestä.

”Hyökkäyskaksikko (Lindberg‒Eetu Kajanto) teki pyyteetöntä duunia prässissä ja pakotti vastustajaa avaamaan pidemmällä. Pallollisena näkyi vähän, ettei olla totuttu noin kovaan tempoon, mutta toisaalta ”Limppu” teki erittäin tyylikkään maalin. Topias Listo paransi huomattavasti toisella jaksolla. Supperi osoitti omalla esimerkillään, mitä tarkoittaa, kun taistellaan voitosta. Hän voitti paljon kaksinkamppailuja. Luoma ei ole tämmöisiä pelejä aiemmin pelannut, mutta häneltä nähtiin myös hyvää tekemistä. Nuoret pelaajat kasvoivat pelin aikana paljon. Tämä oli varmasti hyvä kokemus kaikille”, Manninen luetteli.

Mannisen mielestä isoimmat erot Veikkausliigan ja Kakkosen välillä näkyivät peruspelaamisessa.

”Tekemisen varmuus, syöttöjen laatu ja ensimmäiset kosketukset. Sitten ennakointi siitä, mihin pallo voisi tulla seuraavaksi. Siinä oltiin kakkosia ekalla puolikkaalla, mutta jossa myös parannettiin pelin edetessä. Toki myös rutiini kovista peleistä näkyi Hakan pelaamisessa”, Manninen totesi.

HJS pelaa ennen sarjakauden alkua vielä kaksi harjoitusottelua, joista ensimmäinen on vuorossa ensi viikon lauantaina TPV:tä vastaan. Luoma näkee, että joukkue kulkee hyvässä vauhdissa kohti Kakkosta.

”Tilanne on ihan hyvä. Vielä pitää hioa pieniä asioita. Nyt on vielä pari hyvää peliä tulossa ennen sarja-avausta. Kyllä minusta tuntuu, että pystymme pelaamaan hyvää futista.”

Seuraava ottelu: HJS ‒ TPV 23.3. kello 17.45 Säästöpankki-areenalla. Tervetuloa!

Kokoonpano:

Oliver Heino

Topias Listo

Elmeri Supperi

Simo Paakkanen (Valtteri Ahokas 46’)

Jonni Thusberg (Matti Nokkonen 77’)

Jami Kyöstilä

Medo

Oskari Luoma

Aleksi Ikonen (Innocent Nshizirungu 75’)

Eetu Kajanto (Wilfred Kamudyariwa 77’)

Valtteri Lindberg

Kuva: Teemu Lehtinen

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30