Valmentaja opettaa ja oppii myös itse
Hämeenlinnan Jalkapalloseura RyJulkaistu: 18.04.2024 13.50

Valmentaja opettaa ja oppii myös itse

Hämeenlinnan Jalkapalloseurassa harrastaa reilu 1400 rekisteröityä pelaajaa. Jotta lapsien ja nuorten liikkuminen on mahdollista, tarvitaan valmentajia. Kysyimme kahdelta seuramme valmentajalta, mitä valmentaminen antaa ja miksi siihen kannattaa ryhtyä. Juttu on julkaistu HJS-lehdessä, joka ilmestyi tämän viikon Kaupunkiuutisten mukana. Linkki näköislehteen tämän artikkelin lopussa.

Niina Päärnä toimii maalivahtivalmentajana naisten edustuksessa ja tyttöpuolella. Valmentamisen 13-vuotiaana kotikaupungissaan Porissa aloittanut Päärnä halusi jatkaa jalkapallon parissa Hämeenlinnaan muutettuaan.

”Pelasin itse maalissa ja tiedän, kuinka tärkeää maalivahtivalmennus on. Minulla oli palo päästä jatkamaan, joten otin yhteyttä HJS:ään”, Päärnä muistelee.

Valmentaessa pääsee todistamaan pelaajien kehittymistä ja ruokkimaan omaa kilpailuviettiä.

”Pelaajat tekevät tätä intohimosta lajiin ja on hienoa pystyä antamaan heille oppeja, joita itselläni on. Tässä pääsee näkemään pelaajien ja joukkueen kehittymistä. Ja koska olen kilpailuhenkinen enkä ole itse pystynyt enää pelaamaan niin saan tästä myös kilpailullisuuden tunnetta.”

Päärnä sanoo, että futis antaa paljon onnistumisen tunteita. Urheilu ja joukkuelajit ovat tärkeitä.

”On tosi tärkeää, että pääsen olemaan mukana joukkueessa. Saan hyvää fillistä, kun pystyn auttamaan pelaajia. Meillä on ollut pitkään myös sama valmennusryhmä, josta on tullut tiivis ryhmä ja iso osa vapaa-aikaani.”

Valmentaminen on tarjonnut oppia paljon itse lajista ja antanut työkaluja myös muille elämän osa-alueille.

”Olen käynyt koulutuksia ja totta kai sitä oppii myös muilta valmentajilta. Pelaajat opettavat myös paljon. Muutamien veskareiden kanssa olemme nähneet vuodesta toiseen lähes joka päivä hallilla ja käyneet läpi ylä- ja alamäkiä. Henkisen puolen valmennus nousee välillä isoon rooliin”, Päärnä toteaa.

”Omassa työssäni toimin esimiesasemassa ja nämä kaksi asiaa tukevat toisiaan. Vaikka tässä toimin nuorten kanssa ja työelämässä aikuisten niin molemmissa toistuu tiimin rakentaminen, yhteistyö ja näiden opetteleminen. Valmentaminen opettaa kohtaamaan erilaisia ihmisiä, jotka käsittelevät asioita erilaisin tavoin”, Päärnä huomioi.

”Pääasia, että lapsilla on hauskaa”

Antti Mikkola päätyi valmentamisen pariin omien lastensa kautta nelisen vuotta sitten. Hän toimii F-ikäluokan eli alle 10-vuotiaiden mukana. Hänestä on luontevaa olla mukana auttamassa, sillä tie veisi harjoituksien äärelle joka tapauksessa.

”Harrastukset ovat tärkeitä ja tässä tulee mukavaa yhdessäoloa ja tämä on muutenkin tosi hauskaa puuhaa. Pääsen näkemään, kuinka lapset liikkuvat ja pitävät hauskaa. Tietyllä tavalla ajattelen sitäkin puolta, että jotta lapset voivat liikkua niin jonkun on tämä homma hoidettava. Ei tekijöitä koskaan liikaa ole. Pääasia, että lapsilla on hauskaa. Siitä tulee itsellekin hyvä fiilis”, Mikkola sanoo.

Valmentaminen on opettanut erilaisia asioita, jotka auttavat niin kentällä kuin kotioloissa.

”Olen oppinut paljon kärsivällisyyttä ja monia muita taitoja lasten kanssa toimimisesta, jotka auttavat kotonakin kasvatuksellisissa asioissa. Kaikki ovat yksilöitä ja jokaisen kohdalla on huomioitava erilaisia asioita”, Mikkola kertoo.

Mikkolan mielestä valmentajalla on mahdollisuus opettaa lapsille vastoinkäymisten kohtaamista.

”Jossain kohtaa kun aletaan pelaamaan voitosta niin pitää muistaa, että suurimmalta osalta se tulee luonnostaan. Lapsia on ehkä vähän varjeltu kilpailemiselta, mutta häviäminen on osa tarinaa, ja myös erilaisten tunteiden opettaminen lapsille on tärkeää. Ne opit kantavat elämässä pitkälle”, Mikkola muistuttaa.

Mikkola ja Päärnä suosittelevat valmennuspuuhiin hyppäämistä.

”Ehdottomasti kannattaa lähteä kokeilemaan. Kun omat lapset ovat perhefutisiässä niin siitä pääsee helposti mukaan. Tämä antaa paljon ja on oikeasti kivaa. Kun näkee lasten liikunnan riemun, niin oppii myös itse elämään peleissä mukana jonkinasteisella tunteella, vaikkei vielä niin kauhean tosissaan ollakaan”, Mikkola hymyilee.

”Tämä antaa enemmän kuin ottaa. Ja valmentamista on monenlaista. Ei tarvitse sitoutua kilpajoukkueeseen, vaan tulla mukaan kerta viikkoon johonkin joukkueeseen. Vaikkei olisi kokemusta ei se tarkoita, etteikö voisi lähteä mukaan. Seura kouluttaa ja tukea saa muilta valmentajilta”, Päärnä vinkkaa.

Oletko kiinnostunut valmentamisesta? Mukaan pääsee ilman koulutus- tai lajitaustaa. Järjestämme valmentajakoulutuksia uusille valmentajille säännöllisesti. Tukenasi ovat seuramme valmennuspäälliköt ja muut valmentajat. Tärkeintä on lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistaminen. Tarkempia tietoja saat valmennuspäällikkö Esa-Pekka Viinikalta (esa-pekka.viinikka(a)hjs.fi).

Linkki HJS-lehteen

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30