Hämeenlinnan Jalkapalloseuran ensimmäinen futsal-toimintavuosi lähenee loppuaan
Julkaistu: 05.04.2022 17.55

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran ensimmäinen futsal-toimintavuosi lähenee loppuaan

“Nollasta lähdettiin liikkeelle ja tiettyjä kipukynnyksiä on ollut, mutta lopulta kausi on sujunut ensimmäiseksi kaudeksi ihan hyvin”, summaa HJS:n futsal-koordinaattori Jyrki Rohamo.

Uutta lajia on ajettu sarjakilpailuissa sisään 12- ja 17-vuotiaissa pojissa. Futsal on kuulunut myös naisten harrastejoukkue Nevertonin sekä HJS:n erityisryhmän Pullerin Rohkeiden Potkijoiden harjoitusrepertuaariin.

Nevertonilla oli niin paljon pelaajia, että mietimme kolmannenkin harjoitusvuoron ottamista. Lisäksi toinen vuoroista oli sekavuoro, joten miehetkin pääsivät nauttimaan futsalista”, Rohamo iloitsee.

P12-ikäluokassa futsalia on pelannut sama joukkue kuin jalkapalloa. Myös toimihenkilöt ovat samat, joten futsal on tuotu ikäluokan arkeen saumattomasti.

“Futsal on tullut futiksen päälle niin, että futistreenejä on kolme kertaa viikossa ja futsalia kerran. Pelejä oli paljon, kun samaan aikaan oli futiksen talvisarjat ja futsal-pelit, mutta pelaajia on riittänyt peleihin omasta takaa. Futsal-turnauksissa olemme olleen mukana 6-7 pelaajalla. Pojat ovat jaksaneet pelata ja kaikki ovat saaneet peliaikaa”, sanoo P12-ikäluokan valmentaja Arto Grönman.

Joukkueella oli kokemusta futsalista aiemmin Parolan Visan alaisuudessa. Grönman kiittää ParVi-yhteistyön mahdollisuudesta, mutta kertoo asioiden helpottuneen HJS-organisaation sisällä.

Futsalin organisoiminen on helpompaa saman seuran sisällä. Harjoitukset ovat lähellä ja helpot järjestää.”

Grönman näkee futsalin tukevan jalkapalloa erinomaisesti ja on nähnyt lajin vaikutuksen pelaajakehityksessä myös vihreän veran puolella.

“Tässä tulee tunti viikossa lisää pienpelejä ja paljon pallokosketuksia. Kaikki näkyy futiskentällä. Taito on tarttunut pojille tehokkaasti futsalin avulla. Se on todella hyvä oheislaji talvelle”, Grönman kehuu.

Harjoituksissa keskitytään pelaamiseen, taktiset asiat ovat vielä syrjässä.

“Jätkät ovat olleet innoissaan futsalin pelaamisesta”, Grönman tiivistää.

P12-joukkueet ovat pärjänneet sarjoissaan talven aikana erittäin hienosti. Futsal-Ykkösen länsilohkossa HJS oli paras voitettuaan 12 ottelusta 11 ja hävittyään vain yhden. Maaliero oli 101 tehtyä ja 27 päästettyä.

Futsal-Kakkosen lohkossaan HJS pelasi niin ikään hienosti, sillä joukkue oli ykkönen kuudella voitolla, yhdellä tasapelillä ja yhdellä tappiolla. Maaliero oli 63-14.

“Pelit menivät yllättävänkin hyvin. Olen hieman pettynyt sarjan tasoihin, sillä nämä ovat kuitenkin kovimpia sarjoja mitä tällä alueella voi pelata. Mutta pääasia on, että pojat pääsevät toteuttamaan itseään”, Grönman sanoo.

P17-ikäluokka osoitti hienoa futsal-potentiaalia

P17-ikäluokalle tuli tiukka paikka alkukaudesta, kun 22 pelaajan rosteri kutistui erinäisten syiden vuoksi 14:ään ja edessä oli pelejä niin liigassa kuin Kakkosessa. Pelit saatiin lopulta pelattua ja joukkue pystyi kamppailemaan tasapäisesti ikäluokan parhaimpia joukkueita vastaan, vaikkei voittoja ensimmäisellä kierroksella vielä tullutkaan.

“Näytimme silloin jo, että potentiaalia löytyy. Meillä on paljon taitavia pelaajia ja ehdottomasti mahdollisuus pärjätä liigatasolla. Monet vastustajat ovat todenneet, että olemme taitavin joukkue lohkossa”, kertoo P17-ikäluokan vastuuvalmentaja Mika Ahma-aho.

Toisen kierroksen kolme ensimmäistä ottelua tuottivat jo kaksi voittoa ja yhden tasapelin. Sarjataulukossa HJS on ennen viimeistä otteluaan kuudentena. Kausi on käynnistymisvaikeuksista huolimatta antanut viitteitä potentiaalista.

“Kyseessä on kontaktilaji ja olemme aika pieni joukkue, joten olemme ensi kaudella varmasti urheilullisesti parempia. Tavoitteita ja halua on menestyä myös liigan puolella”, Ahma-aho toteaa.

Kakkosen puolella HJS:n harrastejoukkue pelasi hienon kauden ollen pronssilla omassa lohkossaan.

Talvi on Ahma-ahon mukaan kehittänyt poikia erinomaisesti ja valmistanut pelaajia myös tulevaa jalkapallokautta ajatellen.

“Ärsykkeet ovat hyvin samankaltaisia molemmissa lajeissa. Futsal valmistaa pelaajia hyvin ensimmäiselle kymmenelle askeleelle ja suunnanmuutoksiin. Ahtaassa tilassa toimiminen, kentän hahmottaminen, kahden pelaajan välinen yhteistyö sekä uskallus pelata 1v1-tilanteita korostuvat.”

Harrastus on ollut tärkeä koko ikäryhmälle.

“Osa pelaajista lopetti futiksen, mutta jatkoi futsalin puolella. Toiminnalla on paikka ja tilaus. Jos joku ei halua vetää koko kesää, mutta harrastaa talvella niin hän on silti HJS:n pelaaja ja seuran sisällä. Sosiaalinen kanssakäyminen jatkuu ja tämä talvi on ollut asia, mikä yhdistää jätkiä vielä pitkään”, Ahma-aho kertoo.

Toiminnan kehittäminen jatkuu

Rohamo kertoo, että kiinnostus futsalia kohtaan on lisääntynyt ensi kautta ajatellen jo olemassa olevissa jalkapallojoukkueissa.

“Yhteensovittaminen jalkapallon kanssa pitää tehdä suunnitellusti. Jos samat toimihenkilöt operoivat molempia niin ongelmia ei ole, mutta muuten yhteistyö on kaiken a ja o.”

“Futsal ei ole kilpaileva laji jalkapallolle, vaan yksi mahdollisuus harrastaa HJS:ssä. Päätavoite on, että futsal monipuolistaa jalkapalloharrastusta”, Rohamo korostaa.

Parhaimmassa tapauksessa futsal pitää jalkapallon lopettaneen pelaajan kiinni seurayhteisössä.

“Osa pelaajista jäi seuraan futsalin takia. Koska pelaajat jäivät seuraan niin heidän on helpompi tulla takaisin myös futiksen pariin”, Rohamo muistuttaa.

Toiminnan käynnistämisen jälkeen seuraavan kauden tavoite on toiminnan vakiinnuttaminen ja kehittäminen.

“Pelaaja- ja joukkuemäärän lisääminen lapsista aikuisiin toivottavasti myös tyttöpuolelle, yhteistyö koulujen kanssa ja valmentajakoulutuksen aloittaminen sekä seura- että aluetasolla ovat ensi kauden tavoitteita”, Rohamo listaa.

Uusien futsal-ryhmien perustaminen mahdollisuuksien mukaan on seuran strateginen kehitysvalinta.

“Haluamme tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden löytää oman harrastuksen. HJS:n futsal on yksi laadukas keino tässä kokonaisuudessa”, Rohamo sanoo.

HJS:n mukaantulo futsalin pariin on otettu kiitollisena vastaan myös Palloliiton osalta. Hämeenlinnaa on pidetty futsalin osalta mustana aukkona keskeisellä alueella.

“Jalkapallossa olemme jo kokoava voima alueellisesti, joten miksi emme olisi sitä jollain aikavälillä myös futsalissa. Ei kilpailla pelaajista, mutta seura voisi järjestää esimerkiksi C-valmennuskursseja Palloliiton tukemana tälle alueelle”, Rohamo nostaa.

HJS:n ensimmäinen futsal-kausi tulee päätökseen tulevana viikonloppuna, kun P17-liigajoukkue pelaa viimeisen ottelunsa sunnuntaina 27.3. kello 18:30 Loimua-areenan kolmoskentällä Valkeakosken Mad Maxiä vastaan. Ottelussa riittää panosta, sillä joukkueet ovat pisteen päässä toisistaan. Otteluun on vapaa pääsy. Tervetuloa aistimaan HJS-futsalin tunnelmaa!

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30