Futsalin vetovoiman kasvu näkyy Hämeenlinnassakin
Julkaistu: 23.11.2022 17.20

Futsalin vetovoiman kasvu näkyy Hämeenlinnassakin

Suomalainen futsal nousi isosti kansan huulille tämän vuoden tammikuussa, kun miesten maajoukkue pelasi ensimmäistä kertaa lajin lopputurnauksessa. Muutenkin lajin vetovoima on kasvanut viime vuosina hiljalleen ylöspäin.

“Maajoukkue pärjäsi EM-lopputurnauksessa ja näkyvyys Ylellä oli aika mainio. Maajoukkue on pääkanava, joka tavoittaa ihmiset parhaiten. Kaksi takana olevaa koronakautta ovat olleet raadollisia sisäpalloilulajeille, mutta futsalissa otettiin torjuntavoitto siinä mielessä, että näiden kausien aikana joukkuemäärä ei juurikaan laskenut. Yleinen tietoisuus lajista ja ymmärrys siitä, että futsal ei kilpaile jalkapallon kanssa, vaan auttaa futaajia kehittymään futaajina varsinkin nuoremmissa ikäluokissa, on kasvanut koko ajan”, kertoo Palloliiton futsalkilpailupäällikkö Jouni Pihlaja.

Palloliitossa rakennetaan parhaillaan strategiaa, jolla futsalin kehittymistä mahdollistetaan entisestään. Pihlaja ei voi avata strategian tarkempia sisältöjä vielä tarkemmin, mutta kertoo esimerkkejä yleisellä tasolla.

“Varsinaiset toimenpiteet ovat juuri alkamassa ja uskon, että ne tulevat viemään futsalia eteenpäin. Futsaliin kohdistuvia resursseja tullaan lisäämään ja niiden kohdentamisvalintoja tehdään parhaillaan. Seuratoiminnassa pyrimme lisäämään reittejä, joilla futsalia saa huomioitua arjessa paremmin. Haluamme auttaa seuroja, joilla ei ole aiemmin ollut futsalia, tietämään lajista enemmän.”

Pihlajan mukaan futsal voi omalta osaltaan antaa vastauksen ja auttavan käden tulevaisuuden haasteisiin.

“Ikäluokat tulevat pienenemään ja haja-asutusalueilla sekä pienemmillä paikkakunnilla voi tulla futiksen puolella haasteita. Futsal tarjoaa ympärivuotista toimintaa ja ehkä laittaa myös futista tarkastelemaan, että millaisia pelimuotoja ylläpidetään.”

“Alle 11-vuotiaissa on valtava kasvupotentiaali joukkuemäärässä ja toisaalta yhtenä reittinä on myös aikuisten harrastesarjojen pyörittäminen seurojen kautta organisoituna. Se olisi win-win-tilanne, kun seurat tarjoavat liikuntamahdollisuuden aikuisille ja toisaalta saavat itse hyvää varainhankinnan osalta”, Pihlaja miettii.

HJS:n futsalpelaajien määrä lähes kolminkertaistuu toiselle kaudelle

HJS:n futsaltoiminta pyörähti käyntiin viime kaudella kahden sarjatoimintaan osallistuneen joukkueen voimin. Toisen kauden koittaessa on futsaliin rekisteröityneiden pelaajien määrä noussut 80:stä 220:een.

“Täällä on ollut innokkuutta ja halukkuutta selvittää mitä futsal on. Ensimmäisenä kautena haimme omaa paikkaa, mutta P17- ja 2010-syntyneiden joukkueiden myötä kiinnostus on herännyt muissakin ikäryhmissä”, toteaa Hämeenlinnan Jalkapalloseura ry:n futsalvalmennuspäällikkö Jyrki Rohamo.

Innokkuutta suurempaankin futsalpelaajamäärän kasvuun on olemassa, mutta se vaatii ensin tiettyjen haasteiden taklaamista.

“Joukkueiden lisääntyminen tarkoittaa harjoitusvuorojen lisääntymistä. Emme ole pystyneet tarjoamaan sellaisia harjoitusvuoroja kaikille, jotka menisivät yksiin jalkapallon kanssa. Se on haaste kasvun kannalta, mutta varmasti ratkaistavissa tulevaisuudessa.”

Vaikka tällä hetkellä futsalia ei ole tarjolla jokaiselle ikäryhmälle, löytyy kaikille halukkaille paikka pelata lajia.

“Mikäli kiinnostusta löytyy niin pelaaja voi mennä pelaamaan nykyisiin ikäryhmiin. Kun tietyn ikäluokan pelaajamäärä kasvaa jatkossa niin saamme perustettua uusia joukkueita.”

HJS:ssä futsal nähdään erinomaisena lajina tukemaan kehitystä jalkapallossa. Pienen tilan peli lukuisine pallokosketuksineen näkyy kesän viheriöillä.

“Pelitapahtumia ja tekniikkaharjoittelua tulee paljon lisää. Lajit tukevat hienosti toinen toisinaan. Futsal on jo nyt auttanut vähentämään myös drop out -ilmiötä, kun olemme saaneet muutamia pelaajia jatkamaan harrastusta HJS:ssä nimenomaan futsalin parissa.”

Futsalin kick off -tapahtuma järjestetään perjantaina 2.12.

HJS järjestää futsalin kick off –tapahtuman jalkapallokauden päättäjäisten ja miesten edustusjoukkueen kotipelin yhteydessä perjantaina 2.12. Loimua-areenalla.

Tapahtumassa tehdään futsalia tutummaksi seurayhteisölle miesten Kakkosen pelin kautta ja lajin saloja on avaamassa myös Palloliiton futsalkilpailupäällikkö Jouni Pihjala. Kick off -tapahtuman yhteydessä palkitaan myös jalkapallojunioreita kauden 2022 hienoista suorituksista.

Tapahtuman kapasiteetiksi on asetettu 600 paikkaa. HJS:n ja Fenix FT:n välinen kamppailu potkaistaan käyntiin kello 19:00. Tervetuloa!

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30