Futsalkausi on täällä! Ensimmäiset matsit viikonloppuna
Hämeenlinnan Jalkapalloseura RyJulkaistu: 27.10.2023 11.41

Futsalkausi on täällä! Ensimmäiset matsit viikonloppuna

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kaikkiaan kolmas futsalkausi on käynnissä, ja ensimmäiset pelit ovat edessä tulevana viikonloppuna.

HJS pelaa tällä kaudella 11 joukkueella eri futsalsarjoissa, kun kaksi vuotta sitten sarjatoimintaan osallistuneita joukkueita oli kaksi. Mukaan on saatu myös tyttöjoukkueita, kun 2012‒2013-syntyneet pelaavat piirinsarjassa, ja 2010-, 2011- sekä 2014-syntyneet harjoittelevat futsalia jalkapallon rinnalla. Panostus tyttöfutsaliin on tämän kauden yksi päätavoitteista.

”Mukavaa, että olemme saaneet nyt myös tyttöjä mukaan futsalin pariin. Naisfutis on kovassa nosteessa ja sitä myötä myös naisfutsalin asema ottaa askeleita ylöspäin. Sen jatkumona on hyvä saada tyttöjunnut mukaan lajin pariin. Ja niin sen kuuluu ollakin näin isossa seurassa ‒ olemme futsalissa harrastajamäärällä mitattuna 10 suurimman seuran joukossa”, kertoo HJS ry:n futsalvalmennuspäällikko Jyrki Rohamo.

Rohamo harmittelee, että suunnitteilla ollut yhteistyö FS Tawastian kanssa ei lopulta toteutunut, joten naisfutsalia ei HJS:n pelaamana vielä tällä kaudella nähdä. Tavoite naisten joukkueesta on kuitenkin edelleen voimissaan.

”Valitettavaa, ettei yhteistyötä pystytty käynnistämään, mutta pelaajia ei saatu riittävästi kasaan. Emme kuitenkaan luovuta, vaan tutkimme mahdollisuuksia naisfutsalin käynnistämiseen tulevaisuudessa.”

Uusia yhteistyökuvioita syntyi poikapuolella, kun HJS, Akaa Futsal, TP-49 ja PJK solmivat tälle kaudelle P19- ja P17-joukkueita koskevat yhteistyösopimuksen. 19-vuotiaiden liigaa pelataan HJS:n, Akaa Futsalin ja TP-49:n toimesta HJS:n nimen alla ja 17-vuotiaiden liigaa Akaa Futsalin nimen alla PJK:lla höystettynä.

”On hienoa, että pääsemme tekemään yhteistyötä vahvojen futsaltoimijoiden kanssa ja kehittämään alueellista toimintaa. Yhteistyö on ensimmäinen askel pelaajapolun luomisessa poikapuolella juniorista jopa liigapelaajaksi, sillä Akaa Futsal on noussut yhdeksi varteenotettavimmista liigaseuroista Suomessa. Yhteistyö vie varmasti meidän pelaajiamme eteenpäin, kun harjoitus- ja peliseurana on kovia pelaajia myös muista organisaatioista", Rohamo toteaa.

”Yhteistyöstä hyötyy varmasti myös oma edustusjoukkueemme. Kakkonen on hyvä ponnahduslauta ja kehittävä sarja nuorille pelaajillemme”, Rohamo muistuttaa.

Sarjoihin osallistuvien joukkueiden lisäksi futsalia harjoittelee neljä ikäryhmää. Hyvät kokemukset futsalista jalkapalloharjoittelun rinnalla on yksi syy joukkuemäärän lisääntymiselle.

”Futsalin on koettu kehittävän myös jalkapallotaitoja, kuten pallollista osaamista, pienessä tilassa pelaamista ja nopeaa havainnointia. Se on talvikaudelle muutenkin toimiva laji, jonka avulla saa lisäharjoittelua viikko-ohjelmaan. Meiltä löytyy myös muutamia pelaajia, jotka ovat löytäneet futsalista ykköslajin itselleen ja tavoittelevat uraa lajin parissa. Maajoukkueen profiilin nousu on selvästi näkynyt ja tehnyt futsalurasta tavoittelemisen arvoisen asian. Toki myös yksinkertaisesti lajin hienous on vienyt pelaajia mukanaan”, Rohamo avaa.

Joukkueiden kuulumisia

Miesten edustusjoukkue pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa HJS:n organisaatiossa ja sijoittui sarjassaan neljänneksi. Tälle kaudelle tavoitteet ovat korkeammalla, kertoo joukkueenjohtaja Ville Kalervo. Joukkueen ensimmäinen ottelu on edessä tämän viikon lauantaina Nummikeskuksessa kello 10.15 VehU/2:sta vastaan.

”Koko kesän kestänyt omatoimisen harjoittelun jakso saatiin syyskuussa onnistuneesti pakettiin ja joukkue kokoontui lokakuun alussa ensimmäisiin joukkueharjoituksiin Nummikeskuksen liikuntahallissa. Valmistaudumme toiseen miesten Kakkosen kauteen ja joukkueen tavoitteena on parantaa sarjasijoitusta viime kauden 4. sijasta.

Joukkueen työteliäs pelaajamateriaali tulee pysymään pitkälti samana viime kaudesta ja valmennuksesta vastaavat edelleen pelaajavalmentajat Jesse Nirkko ja Mikko Lähteenmäki. HJS:n avainpelaajina tulevalla kaudella häärivät pelaajavalmentajien ohella sarjan paras hyökkääjä Jere Suomalainen, monipuolinen Tommi Ijäs sekä viime kaudella loistanut Henri Tanninen. Näiden lisäksi vahvan kesän jalkapallon puolella pelanneet Pato-tähdet Eetu Tapanainen, Eppu Kallio ja Niko Mikkonen tulevat ennakkotietojen mukaan pelaamaan uransa parasta futsalia tulevalla kaudella. Oman pelaajarungon lisäksi kauden aikana kentällä nähtäneen myös muutamia HJS-junioreita, ja heistä jo viime vuonna debytoi onnistuneesti akrobaattinen Akseli Virta.

Miesten Kakkosen B-lohkossa pelaa tulevanakin kautena seitsemän joukkuetta, joten varsinaista otteluruuhkaa ei koeta, sillä loka-maaliskuun aikana aherretaan yhteensä 12 sarjaottelua. Oman lisämausteensa tulevaan kauteen tuo sarjaan noussut Tervakosken Pato, jota on helppo povata sarjan ennakkosuosikiksi laadukkaan pelaajamateriaalin ja valmennukseen tehtyjen isojen panostusten vuoksi. Paikallisottelut ovat varmasti kauden kohokohtia!

HJS pelaa tulevalla kaudella kaikki kotiottelunsa Nummikeskuksen liikuntahallissa. Kausi alkaa lauantaina 28.10.2023 kotiottelulla VehU/2 vastaan. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti jo klo 10.15 Tervetuloa viihtymään ja kannustamaan HJS voittoon!”

2013-syntyneet tytöt aloittavat futsalin tänä vuonna innolla, kertoo ikäryhmän valmentaja Henri Pohjola.

”Lähdemme kahdella joukkueella kauteen. Toinen on niin sanotusti tasolle yksi ja toinen tasolle kaksi. Pelaamme kauden aikana kuitenkin sekaisin eri tasoilla ja vastakkainkin, joten luultavasti yritämme tehdä tasaväkiset joukkueet. Näillä näkymin pelaajamäärä tulee olemaan siinä 20:n tienoilla.

Varsinaisia tavoitteita ei ensimmäiselle kaudelle aseteta, vaan lähdemme tukemaan jalkapalloa futsalilla. Paljon pallokosketuksia, tempoa ja pienpelejä. Tytöt lähtevät innoissaan kauteen ja tykkäävät, että talvellekin tulee piirisarjapelejä.”

P19 on uusi ikäluokka HJS:n futsaltoiminnassa ja jatkumo viime vuoden P17-joukkueelle, jonka runko muodostaa tämän vuoden joukkueen vanhemmassa ikäluokassa. Joukkueenjohtaja Heli Turunen avaa vielä hieman lisää yhteistyötä muiden seurojen kanssa.

”YJ-sopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että Akaasta noin viisi pelaajaa on HJS:n käytössä P19-liigassa ja meidän suunnaltamme 07‒08-ikäluokan pelaajia on Akaa Futsalin käytössä P17-liigassa. HJS:llä ei ole P17-liigassa joukkuetta, joten tämä mahdollistaa mahdollisuuden pelata kovempia pelejä. HJS:llä on joukkue P17-Ykkösessä.

Lisäksi kaikilla P19- ja P17-joukkueiden tavoitteelliseen harjoitteluun osallistuvilla pelaajilla on mahdollisuus osallistua Akaa Futsalin treeneihin, jonka kautta on polku auki vaikka Suomen huipulle.

P19-joukkue pysyy käytännössä samana kuin viime kaudella. Kauden aikana teemme yhteistyötä myös HJS:n miesten kanssa, ja jotkut pelaajat käyvät myös miesten mukana treenaamassa ja pelaamassa.”

Hämeenlinnalainen futsalkausi siis käynnistyy lauantain aamupäivän kamppailulla HJS ‒ VehU/2 Nummikeskuksessa kello 10.15. Edustuksen otteluihin on vapaa pääsy!

Viikonloppuna kautensa avaavat myös P19- ja P17-liigajoukkueet, joista vanhemmat matkustavat Mänttä-Vilppulaan KeuPan vieraaksi sunnuntaina kello 13.00, ja nuoremmat Tervakoskelle Padon vieraaksi niin ikään sunnuntaina kello 19.30 Delfort Areenalla.

Muut HJS-joukkueet avaavat sarjakautensa marraskuun puolella.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30