Futsalin sisäänajo perinteiseen futisseuraan sujuu mallikkaasti
Hämeenlinnan Jalkapalloseura RyJulkaistu: 04.06.2024 11.21

Futsalin sisäänajo perinteiseen futisseuraan sujuu mallikkaasti

HJS:n futsaltoiminnan kolmas kausi saatiin pakettiin reilu kuukausi sitten ja on hyvä katsoa taaksepäin, mitä talvi piti sisällään.

Futsalia harjoitteli talven aikana 14 ikäryhmää ja 11 joukkuetta pelasi eri futsalsarjoissa. Vanhimmassa päässä miehet pelasivat Kakkosessa ja P19-joukkue futsalliigassa. Nuoremmasta päästä HJS pelasi sarjaa 2014-syntyneissä pojissa.

P15-joukkue saavutti runkosarjan jälkeen paikan SM-lopputurnaukseen ja sijoittui hienosti kuudenneksi. Lisäksi ikäryhmä osallistui valtakunnalliseen futsaltapahtumaan Eerikkilässä.

Poikien sarjoissa joukkueita oli kahdeksan ja tyttöjen sarjoissa kolme.

”Sarjoissa ja peleissä saavutettiin seuran näkökulmasta suurelta osin ne tavoitteet, mitä kilpailullisesti, taidollisesti ja lajin oppimisen kannalta oli etukäteen hahmoteltu. Lajin kasvu seuran sisällä on aina positiivista. Pitää kuitenkin muistaa, että resursseja pitää seuratasolla lisätä joukkuemäärän ja ikäryhmien kasvaessa, ja tähänkin on pystytty hallitusti vastaamaan”, kertoo HJS:n futsalvalmennuspäällikkö Jyrki Rohamo.

Kolmannen futsalkauden jälkeen on mukava todeta, että futsal on ottanut paikkansa toisena lajina HJS:ssä.

”Tätä ei pidä pitää itsestään selvänä, vaan jatkaa niin sanotusti ”jatkuvan kehittymisen mallia” ja ainakin määritellyn tason ylläpitämistä koko toiminnassa. Yhteistyö jalkapallon kanssa on tässäkin avainasemassa”, Rohamo muistuttaa.

”Futsal ei haasta futista, vaan täydentää ja monipuolistaa jalkapalloilijan arkena. Vaihtoehtoisesti futsal toimii myös omana lajinaan sekä kilpa- että harrastetasolla. Pelaajat, taustat, vanhemmat ja koko seura ovat taas vuoden kokeneempia futsalin harjoittelusta, pelaamisesta ja tapahtumien järjestämisestä. Tämä antaa hyvää pohjaa tulevan kauden suunnitteluun”, Rohamo jatkaa.

HJS-futsal sai mukavasti myös valtakunnallista ja alueellista huomiota ja tunnustusta toiminnastaan. Hämeenlinnalaista futsalkonseptia esiteltiin syksyllä futsalliigojen avauksessa sekä alkuvuodesta Seurojen ääni -seminaarissa Seinäjoella.

”Oli hienoa esitellä valtakunnallisesti ja alueellisesti seuran futsalkonseptia eri tapahtumissa ja keskustella eri seurojen toimijoiden kanssa. Onpa tullut kyselyjä ja pyyntöjä pitää vastaavia esittelyjä eri seuroille. Positiivinen palaute on aina hienoa ottaa vastaan muun muassa meidän olosuhteistamme ‒ kiitokset tästä Liikuntahallille ja henkilökunnalle ‒ ja toimista HJS-futsalin osalta näiden kolmen vuoden aikana. Usein emme itse näe tai ajattele, mitä olemme saaneet aikaan, mutta ulkopuolisten palaute helpottaa tämän havainnointia. Tästä kiitokset kuuluu koko HJS-perheelle – niin futis- kuin futsalpelaajille ja -taustoille”, Rohamo kiittelee.

HJS teki yhteistyötä Akaa futsalin kanssa P19- ja P17-joukkueiden kanssa.

”Yhteistyöstä Akaan kanssa ei ole kuin positiivista sanottavaa, ja tämän suhteen molemmilla osapuolilla on tulevalle kaudelle omia toiveitaan ja halua kehittää seurojen välistä yhteistyötä. Itse näen tässä tällä hetkellä valmiin pelaajapolun futsalin liigatasolle asti”, Rohamo toteaa.

Kysyimme kokemuksia menneestä kaudesta parilta ikäryhmältä:

2012‒2013-syntyneet tytöt pelasivat kahdella joukkueella piirinsarjaa ja futsalharjoituksissa kävi keskimäärin 18‒20 pelaajaa.

Ikäryhmän joukkueenjohtajan Henri Pohjolan mukaan kausi oli kaikin puolin hieno.

”Tytöt saivat paljon onnistumisia ja kaikille jäi varmasti hyvä fiilis. Kauden aikana huomattiin hyvää kehitystä monella tytöllä pallonkäsittelyssä. Peleissä tuli onnistumisia hienosti ja voittojakin alkoi loppua kohden sadella. Haasteena oli ehkä varsinkin alkukaudesta muistella, kuinka helposti pallo karkaa kovalla alustalla verrattuna nurmikenttään.”

Pohjola näkee futsalista olevan hyötyä varsinkin pallon kanssa tehtäviin asioihin.

”Futsalista on nurmikentän puolelle siirtynyt ainakin paljon rohkeutta kikkailla pallon kanssa ja syötellä pienissä tiloissa. Futsalissa parhainta on ehkä pelin tempo ja laji on yleisölle mielekästä seurattavaa, kun koko ajan tapahtuu jotain”, Pohjola kuvailee.

Kaudesta jäi Pohjolan mieleen yksi erityinen tapahtuma.

”Isoimpana onnistumisena mieleen jäi toisen joukkueen loistava 1‒0-voitto Ilveksestä. Puolustustaistelua juhlittiin pelin jälkeen kuin mestaruutta”, Pohjola nauraa.

2009-poikien vajaan 30 pelaajan ryhmällä futsalia pelanneen ja harjoitelleen ikäryhmän kausi sujui positiivisissa merkeissä.

”Aikaa on vähän kulunut jo kauden päättymisestä ja voi todeta, että tunnelmat ovat pääosin pelkästään positiivisia. Harjoitteluajatus muodostui sellaiseksi, että futsal on mukava vastapaino jalkapallolle. Itselleni oli mukavaa nähdä jätkät kerran viikossa ja päästä huomioimaan joka jätkä ja antaa positiivista palautetta. Vähän samalla ajatuksella kuin aikanaan meidän ikäluokalla, kun laitettiin pihalla pelit pystyyn ja pidettiin hauskaa. Pelaaminen kehittyi samalla ja poikien itseluottamus nousi”, kuvailee ikäryhmän valmentaja Jens Pedersen.

Päättynyt talvi oli toinen kausi, kun 09-pojat pelasivat futsalia.

”Sama systeemi toimi kivasti jo ekalla kaudella. Tänäkin vuonna pelit sujuivat tosi hyvin. Taitavia poikiahan meillä on kaksi joukkueellista ja oli kiva nähdä, kuinka positiivinen ja hyvä henki jätkillä oli. Yhdessä tekemällä on opeteltu uutta peliä ja nautittu. Jätkät ovat ottaneet valtavia kehitysharppauksia niin kuin varmasti itsekin”, Pedersen kertoo.

Ikäryhmä pelasi kahdella sarjoja joukkueella, joista toinen osallistui lännen ja toinen etelän Ykköseen. Kausi huipentui pääsiäisenä SM-lopputurnaukseen Tampereella, jossa joukkue sijoittui lopulta kuudenneksi.

”Etelän puolella voitimme kaikki pelit runkosarjassa ja lännen puolella nousimme kakkoseksi. Lopputurnauksessa tulos oli huono siihen nähden kuinka hyvin meni sarjakaudella. Kaiken kaikkiaan SM-turnaus oli tosi hienosti järjestetty tapahtuma. Runkosarjassa oli varsinkin etelän puolella välillä liian pieniä kenttiä, maaleja ja liian matalia halleja, mutta lopputurnauksessa kaikki oli hienosti järjestetty. Lännen puolella oli myös paljon hienosti järjestettyjä tapahtumia”, Pedersen muistelee.

Pedersenin mukaan futsal antaa eväitä myös futiskentille.

”Tämä on mielenkiintoinen kysymys ja aiheesta riittää mielipiteitä. On paljon futisihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että futsalia ei pitäisi pelata, koska siinä tulee esimerkiksi paljon jalkapohjakosketuksia ja erityyppisiä asioita futikseen verrattuna. Mutta kyllähän futsalissa oppii pelaamaan esimerkiksi kolmiopelejä todella pienessä tilassa ja oppii kuinka nopeasti pallon ja pelaajien on liikuttava, jotta peli voi jatkua. Vaikea ymmärtää, miten näistä asioista ei olisi hyötyä jalkapalloon. Futsal kehittää kokonaisvaltaista ajattelukykyä, siellä et pysty lepäämään laakereilla, vaan on koko ajan havainnoitava, liikuttava ja liikuteltava palloa nopeasti”, Pedersen pohtii.

”Pojat ottivat isoja harppauksia taktisella puolella, taitotasossa ja pelinlukemisessa. Tärkeässä osassa on, että he oppivat luonnostaan pelaamaan peliä. Ja se innokkuus, jonka heistä näki, kun he näkivät oman kehittymisensä. Futsal on ihan varteenotettava vaihtoehto, jos ei näe futiksessa välttämättä uravaihtoehtoa. Hienoa, että futsal on otettu toimintaan mukaan”, Pedersen toteaa.

Uutta kautta rakennetaan aktiivisesti kesähelteiden keskellä, joten pysyhän kuulolla.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30